Lev!

Nar killarna borjar prata olika militara anlaggningar och hur mycket man far i pension glider jag ivag i tankarna. Lever i min egen varld. Efter nagra dagar inser jag hur latt det ar att fastna dar. Att dra tillbaka sina tentakler. Jag ska vakna till och ta ett steg framåt. Nar jag har vilat klart och det inte ar sa varmt.

 


Skugga

Vara talt ar ihoppackade och jag ligger i skuggan av jobbtaltet. Vantar pa att packa ner vara master och datorer, det har blivit fordrojningar. Det ar sa hett. Jag tanker pa hur det kommer bli nasta vecka, nar vi ska till "Helvetet pa jorden". Minst tio grader varmare dar.
Tuggar pa havregodis, dricker vatten och tittar pa getingarna och en liten odla. Jag foredrar faktiskt att vanta ett tag till, vill inte stalla mej i solen ett par timmar vid den har tiden pa dygnet.


En natt i frihet

Sitter framför brasan på "hotellet". Jag fick åka till civilisationen en natt. Underbart att ta en dusch, gå på toa när jag vill och bara känna mig fri. Till klockan 07.00 imorgon. Men mitt i all frihet blev jag alldeles trött. Kan väl inte sova bort kvällen?


Andrade planer

Det blev andrade planer. Nar jag hade atit min frukost och satt pa lite bra musik blev det en akututryckning till en mast. Gasen i botten med reservdelar. Pa vagen tillbaka fick jag besoka en toalett for forsta gangen sen jag kom hit. Det var bra. Det far hamna pa fjarde plats pa min topp-lista.
 
 


God morgon!

Idag ar det freeedag!! Faglarna kvittrar och mogonens solstralar stracker sig ut over Afrikas buskar och sand. Hur firar man en fredag har ute? Har ni nagra tips? Jag har tre svenska godisbitar kvar och nagra filmer. Ska snart ut pa joggingtur tankte jag. Medan det ar svalt. De andra kommer just tillbaka fran sin tur ser jag nu. De ar uppe tidigt. Jag tycker jag ar uppe tidigt, klockan ar bara sju.

Ha en bra dag! Puss och kram!

Historien om elefanten

 
Jaha, vilken historia ska jag dra idag? Den om nar vi forsokte prata swahili med vakterna som stoppade oss nar vi skulle fiska? Eller den om killarna som satte sig pa andra sidan an och drog med sig hela horden av getter och far, nagra trillade i? Eller om nar de kladde av sig helt nakna och badade 20 meter fran oss? Ah, jag tror jag tar den om elefanterna.

Det var en gang en elefantunge som sprang over vagen. Man far inte hamna mittemellan honan och ungen, da ligger man risigt till, hur stor bil man an har. Ungen hittade dock sin mamma pa samma sida vagen och gomde sig mellan hennes ben. Honan sag bilen och vande sig om. Turisterna i bilen ville ta kort pa den lilla ungen. Det ville inte mamman. Sa hon borjade flaxa med oronen. Sen trupetade hon lite grann och borjade rora sig mot bilen. Turisten som hette Amanda fick i ettans vaxel samtidigt som hon knappte kameran. Det gillade inte honan sa hon borjade springa mot bilen och flaxa med oronen. Men som tur var hade bilen en stark motor sa turisten hann undan. Och ungen och mamman levde lyckliga i alla sina dagar.
 
 


Amandas top 3

1. Mat! Herregud vad det ar gott med mat!! Vad for typ? Spelar ingen roll.
2. Sova. Och vakna klockan sju och vara utsovd, till en ny dag.
3. Dusch. Det finns ingenting som overtraffar kanslan efter en dusch. Aven om det ar fran vatten varmt i i pase i solen, en liten, liten strale. Sa skont sa det gar inte beskriva!

  

Mat

Säng som jag just tvättat med handsprit


Leopard

Vi ar pa vag for att satta upp en mast. Pa vagen gar ett djur. Det ar inte nagon av de vanliga vi brukar se. For litet for att vara en elefant. For langsamt for att vara en mpala. Vi kommer narmare. Han ror sig lugnt. Som han ager vagen och varlden. Vander sig om och tittar pa oss. Det ar en leopard. Men han ar morkare, har inga flackar? Fort, kan ni ge mej kameran i baksatet? Jag hinner nog inte. Han fortsatter titta pa oss. Vad tanker han? Inte det minsta radd. Vad hade hant om detta hade varit pa en av mina joggingturer? Ar han hungrig? Jag far upp min kamera. Jag hinner nog. Tar upp den och siktar. Han ar borta.


Regn ar bra for haret

Det har hant sa mycket den senaste veckan sa jag kan inte sortera alla intryck och skriva om dem. Men jag kan forsoka ge en ogonblicksbild.

Svetten dryper om mej. Bilen har antligen lyckats klattra uppfor berget och jag hoppar ur. Sa fort jag kommer ur bilen kanner jag en doft av regn. Molnen ar morka i vaster och det mullrar. Vill inte satta upp en mast i aska. Men lite regn gor inget sager jag.

Regnet dryper om mej. Den klumpiga regnjackan ligger i en annan bil. Jag klattrar och kopplar och forsoker losa problemen med att det ar berggrund och vara spikar inte gar ner i marken. Skont med regn efter denna hetta. Som att vara i en bastu och sedan hoppa i Vattern. Blasten piskar vattnet mot ansiktet, som hagel. Jag fortsatter klattra upp och ner pa trailern, fryser inte.

Hoppar som en groda och gor armhavningar. Springer runt trailern 4 varv. Skynda skynda sa jag inte hinner bli kall.

Sitter i bilen och huttrar. Forsoker ta av sa mycket klader sa jag fortfarande ar anstandig, vilket slutar med att jag sitter i en dyblot rosa sportbh och ett par dyblota graa shorts, invirad i min rosa filt.
Killarna ar fardiga med sitt jobb och jag gar ut for att koppla upp mej med min dator och fixa installningarna. Mr A viker sig av skratt. Vad ar fel med rosa?? Dar star jag mitt pa berget, mitt i Afrika, i regnet, skakandes av kold, med min rosa filt om ena axeln och forsoker starta upp radiokommunikationen.

Jobbet fortsatte till halv tva inatt, da blev vi klara.

Imorgon

Imorgon börjar det! Bilen rakt ut i bushen upp och ned för bergen, väcka upp alla märkliga djur som sover i buskarna och sätta upp våra tält. Here we go!

Lycka

Aah jag fick ledigt nästan hela dagen! Så snabbt lyckan infinner sig på poolkanten. Jag och min kollega hade poolen själva tills det kom ett stort gäng grabbar som spelade vattenpolo och klättrade på varandras axlar. Jobbigt? Nääää.


Duktig?

Undrar hur många koner jag körde över i förrgår. Så här ser de i alla fall ut när de fastnat bakom hjulet och kryper in i bromsen.

Jag var bäst på reaktionstesterna och som vanligt duktig överlag. Men jag vill inte vara duktig i klassen. Jag vill vara bra, så jag inte känner mej underlägsen. Men är hellre nyfiken som vågar göra fel än en som ständigt suktar efter beröm och inte tillåts göra snedsteg. Att vara duktig begränsar mig. Snedstegen gör livet.


8 sekunder

Min dusch är het. 8 sekunder. Sen blir den iskall 8 sekunder. Hoppar mellan strålarna och fryser om tårna.


Jag vet inte var jag ska börja. Det var så kul att återse allihop igen. Kul att vara på äventyr. Tog 12-mannaplanet från Nairobi och mellanlandade i gräset bland masaierna. Bilresa med regga music genom "min" by och jag känner mej som hemma. Men efter en arbetsdag tar tröttheten och höjden ut sin rätt. Det svänger snabbt och plötsligt längtar jag hem. Lägger mej redan halv tio och sover tills det ljusnar. Omställning, uppställning, nu ska det jobbas.


Blow

Igår fick jag öva rädda liv igen. Jag lyfte ner min kollega som hade däckat i en stol (han spelade riktigt bra eftersom han var lite "trött" efter flyget).
Jag skulle hela tiden berätta vad jag gjorde för den engelske läraren.
- I will hold his head like this between my legs. (Oj Amanda, tänk nu på vad du säger så det inte låter konstigt.) Jag går över till dockan och ska gå ner med ansiktet och lyssna om han andas.
Now I go dow... I mean, now I will listen to his breathing. (Phu där kom jag ju undan galant!)
Han andas inte, säger instruktören.
-Then I will blow... Herregud! I will... Ehm.. I.. Put air.. in to his mouth.. I mean... (nu börjar jag svettas!)
-I will do like this säger jag och kysser dockan.
-Mouth to mouth you mean?
Eh ja just det. Mun mot mun. Jag är så korkad!!!


Casino

Jag dubblerade min insats! Tyvärr feg-satsade jag... Men pengarna täckte i alla fall ett par taxiresor.


Så många universum

Flygplats.
Tittar på folk och ser hur de tänker, hur de känner. Så många människor. Och alla har de var sitt universum. En del oändliga och andra trånga. Men inga befinner sig i samma.

Resfeber?

Nä. Kolugn.
Men en timma efter jag somnat och en timma innan jag skulle gå upp ringde telefonen. Groggy som jag var tog det ett antal what? och when? innan jag fattade att jag blivit ombokad till ett annat plan. Och nu då? Jag kan inte packa mer för alla väskor är fulla.
Jag kommer sakna mitt älskade ljusa badrum med rinnande vatten. Och jag kommer sakna mina älskade vänner.
Men nu vill jag komma iväg!

 

 


Visingsö

 

 

Den stora hösten rullar in

I Mjölby fanns en mjuk doft av sommar. I jönköping luktar det bara kallt. Mörkret sveper mej med, som höstlövet sveps med vinden till sin förmultningsplats. Lederna gör ont. Solen når mej inte.
En vecka till.
 

Mitt nya hångel


21 timmar på stationen

Oj. Vad jag är trött. Men samtidigt pigg!

Jag har räddat, blivit räddad och varit rädd.

Checkat in på ett sunkigt hotell som plötsligt började brinna. Gick vilse i röken och var nära att ge upp. Räddade mej och mina kollegor och växte 2 cm av stolthet.

Jag har stoppat blodet på killar med avslitna ben och undkommit skottlossning.

Men jag är lite orolig fortfarande. Vi fick inte lära oss hur man stoppar en meteorit. Jag får googla det.

 


Örebro

Idag är jag i Örebro.
Jag ska till räddningstjänsten.
Inte för att jag behöver bli räddad (eller jo kanske lite?) och inte för att lära mej att rädda. Snarare för att inte bli rädd.
Jag ska gå en säkerhetsutbildning. Så att om det kommer en meteorit i Kenya så bara tittar jag lugnt på den och säger: Hörru jag tror det är bäst att du flyttar på dej.
 


Måndag morgon

Jag har det jättebra. Tackar som frågar. Till och med en måndagsmorgon.


RSS 2.0