Teaaater

 

Oh, how I love it! En plats där till och med jag kan känna mej normal! Inget seriöst, bara glada amatörer. Blir säkert en uppsättning till våren.

 

Dock får jag skylla mej själv att jag varit borta halva terminen, fick en pytteroll. Oj vad jag måste spela över för att kompensera det!

Sol!


Sawa sawa

Sawa sawa betyder okej, allt bra. Sången nedan satte sig i huvudet efter första gången på radion i Afrikat. Den heter egentligen Nwa Baby. Och eh.. videon står jag inte för men låten är skön!


Oj så skoj!

Så underbart att få lägga händerna på mitt tangentbord igen! När man trycker på tangenterna kan det bli både bokstäver och siffror och man kan skriva kryptiska saker som ingen männska fattar, bara datorn. Så härligt att få stirra på skärmen i 8 timmar, läsa roliga mail och lösa kluriga problem..?

Man saknar inte kon förrän båset står tomt, men saknar kon det tomma båset? Knappast.

Men, ärligt talat. I morse kändes det som första dagen efter sommarlovet. När man får ta på sina nya fina kläder, plocka ner vässade pennor och tidigt i den höga morgonluften se höstterminens förväntningar och planer. Skönt att få struktur i vardagen. Myntet har två sidor.


En ospännande dag

Får man skriva om ospännande dagar på bloggen? Jag har packat upp, gått igenom all post och betalat räkningar. Sen blev det i och för sig shopping med trevligt sällskap. Mer spännande än så har jag inte att berätta idag. Men jag har fina ljus i alla fall!


Isig hemstad

Medan jag var borta har stan frusit till is. Kinderna värker av köld även när solen ligger på. Tvingar mej ut i solen för att inte tröttheten ska ta överhand.

Jag har märkt att jag har kvar vissa (o)vanor.
  • Skakar alltid skorna innan jag tar på mej dom.
  • När serveras min matpåse? Lunchen brukade bestå av godis, det fortsatter jag med!
  • När det är ljust får man gå upp, när det blir mörkt ska man sova. Vaknar med tuppen varje morgon.
Jag är dock glad att jag har blivit av med vanan att slänga ut vatten och thé på vardagsrumsgolvet och gräva hål i marken när jag ska på toa.

Hjo men visst!

Vi tog en utflykt till Hjo, en sån mysig stad! Härliga caféer och små personliga butiker. Perfekt för en solig vårdag. Blev lite safari också, tre rådjur och en massa hjortar. Härlig dag med min V.
.
.     

Vad händer med bloggen?

Jag är säkert hemkommen i lilla Jönköping och det dröjer ett par månader till nästa äventyr. Men jag har ångan uppe och är fortfarande nyfiken så jag håller bloggen igång. Fortsätt följa med mej på de små äventyren i vardagen!

Hemma!!

Det blev inte många timmars sömn på flyget men ändå var jag energisk när jag satte fötterna innanför dörren. Fick ett fint välkomnande. Trodde jag skulle orka en after work men efter en middag med V slocknade jag som ett utbrunnet ljus.
Jag är glad att min beställning av vår har levererats, skönt att vakna upp till sol ännu en gång!


Rättvisa

En skakig flygresa och lätt panik när folk frågade efter spypåsar som inte fanns. Men de lyckades hålla det inne och vi landade i en solig huvudstad. Det kändes som en rättvis värld när jag hoppade i den kalla poolen. Sen tog vi en tur på stan bland råttor och klängiga försäljare och sa adjö till det här landet!

Nedpackat?

Undrar hur många såna här jag har i mina väskor. De finns överallt! Sjunger mej till sömns om kvällen och stirrar på mej när jag vaknar på morgonen.

Fest i Afrika!

Sista natten med gänget!
Karaoke, barrunda på mörka bakgator med lim-sniffande barn, nattklubb där tjejerna tar i mitt hår... Går inte förklara i ord men det var en bra natt!


Aliens

Vi hade besök av en utomjording men han verkade ha goda avsikter. Kolla in ögonen.

 


Hår

Jag tog ut mina rastarlätor i lördags och nu bara älskar jag mitt fluffiga hår! Vill inte tvätta det rakt igen!!

 


Hemma hos - reportage

Q bor i ett spartanskt inrett tält ute på de afrikanska vidderna.
-Det är frihetskänslan jag är ute efter, säger hon och välkomnar oss in i tältet. Sovrummet är inrett i vårens färger, rosa, blått och militärgrönt.
- Jag vill gärna lyfta fram det feminina här ute i denna annars så manliga tillvaro, förklarar hon och visar sin rosenrosa bodylotion-burk.
Plastplattor ligger utlagda på gräset så man lättare kan se om det ligger en skorpion framför fötterna. Gräset går ton i ton med tältväggarna vilket skapar ett enhetligt intryck. På natten kan man se den vackra stjärnhimlen genom det öppna fönstret.
Här ligger hon och läser ett kapitel i sin Coelho-bok innan hon somnar kl 22.

För att få ett fräscht hem har hon använt handsprit för att rengöra plastmadrassen. "Man vet aldrig vilken svettig typ som har använt den innan" säger hon med ett leende.



-Mitt hem är min borg men även min arbetsplats. Vid skrivbordet kan jag sitta och läsa instruktioner. Jobbar gör jag i granntältet och ute på vidderna. Mitt skrivbord är ganska trångt eftersom jag har min väska där, stängd och låst. Varje gång jag byter skor kontrollerar jag dom noga så det inte finns något däri som kan bitas.

 

När vi börjar få nog av vildmarkslivet och vill hem till en riktig toalett protesterar hon.

- Men snälla ni kan väl stanna bara en liten stund till? Jag sätter på en kopp the. Här dricker vi inte kaffe utan riktigt engelskt the med mjölk och socker. Seså, slå er ner! Jag lägger i en påse citronsvamp också om ni vill ha, en engelsk klassiker som tyvärr inte brukar falla mej i smaken. Men de har just insekt-sprayat här så vi får gå ut och sätta oss.

-Får jag bjuda på min favoritlunch, kex med tonfisk? Nähä, inte det? Men här får ni tuggummi i alla fall! Drick en liter vatten också, annars överlever ni inte hemresan.

 


Annorlunda människor

Det skiljer en del i livsstil mellan oss och våra kenyanska medarbetare, många bor utan el eller rinnande vatten i städerna. Men när vi kommer långt ut i bushen får vi se en liten bit av det riktiga afrikanska livet.

 

Byäldsten i största klanen utser vakter åt oss så vi inte ska bli rånade. Med stora örhängen, långa kjolar, färgglada smycken, käpp och bössor kommer de två till vårt tältläger, rakt in i kulturkrocken. De pratar varken engelska eller swahili, knappt ens kroppsspråk.
Häromdagen satt vi vid bordet efter maten och jag kände hur vakterna stod och tittade på oss. Inte som när man kan fastna med blicken i fjärran eller tittar på vilken typ av skor man har. De stod bara tre meter bort och stirrade. Jag nämnde det för de andra och insåg att det måste vara något de vill. De gick in i mat-tältet och höll upp sina ransonpåsar. Jag babblade på om hur man värmer maten och öppnar påsarna, de rörde inte en min, bara stod där tafatta. Jag lade en påse i den kokande kannan. Det var varmt och jag överdrev kroppsspråket för att visa att man kan bränna sig. Då brast för första gången deras allvarliga min ut i ett skratt! Jag visste väl att det fanns ett leende någonstans!


De lade ner frukost, lunch, middag och efterrätt i kannan och åt sen upp alltihop. I ett svep. Sen ville de ha ett nytt ransonpaket.


En kväll kom jag in i "köket" och tände min pannlampa. De gapade när jag tryckte på knappen för att ställa in rätt styrka. Jag har ingen aning om vad de tänkte men det var förmodligen första gången de såg en ficklampa. De fick prova den med stora ögon. Förstod att de ville ha den. "Nä du kan tyvärr inte få den. Batteriet dör och då har du ingen nytta av den längre. Och jag behöver den. Sorry." Han förstod troligtvis inte ett ord av vad jag sa men gav tillbaka lampan med förundrad blick.


Tredje etappen

Nu har tredje och sista etappen borjat och jag ar ute i falt igen. Har nastan langtat efter en taltsang, hotellets sang ar stenhard och rummet morkt. Blir inga bilder de narmaste dagarna men jag lagger in efterat, nar jag ar tillbaka i civilisationen. Ciao!

Antligen!

Jag fick en timma sol och pool! Underbart! Bilder om ett par dagar.


Längtar du hem?

Nä.
Visst, det ska bli underbart att träffa mina kära igen. Men just nu lockar inte kyla och inomhusjobb. Kanske är jag så inställd på att det är en lång vistelse så jag inte tillåter mej själv att få hemlängtan. Nu är nu, sen är sen.

En bra dag på jobbet

En enorm struts

Formationer

Nyfiken Q möter Nyfiken Z

Babian

Giraffen hälsar till mamma

Tjurigt

 

 


Suck!!

Nu blev jag sur, fick reda på att jag inte får någon ledig dag den här veckan heller! Jag kan höra hur poolen ropar på mej och den färska mango-josen bara vill bli drucken!
Den enda ledighet jag får är imorgon fram till 11.30. Undrar när poolen öppnar...


Just nu i Afrika

Minibananer och eftermiddagssol!

 


Dusch

Man lär sig uppskatta de små sakerna här. Efter en svettig, skitig dag är det helt underbar känsla med en dusch. Även om den ser ut så här.

 


Jogging 2000 meter över havet

Här uppe är luften tunn. Jag tänkte i min enfald att då är det väl bara att andas mer när man joggar, då får man ju mer syre. Men det känns annorlunda, musklerna blir tunga på nåt sätt. Har säkert något med det kemiska att göra...
Vilken atlet jag blir när jag kommer hem sen, höghöjdstränad och allt!


Nu är jag glad igen!

Såg zebror, giraffer, sjakaler, babianer, 13 elefanter och ett vårtsvin idag. Ovanpå det fick jag köra en timmas off-road. Melankolin från igår är som bortblåst!
Undrar om jag börjar bli beroende av mitt jobb...


Afrikanskan lär mej dansa

I lördags var vi på "diskotek". Efter midnatt spelade de bara afrikansk musik, inget man känner igen och ovana rytmer. Dansade med min afrikanska väninna. "Move your hips" skrek hon. "Yeah that's it, you're good!!"
Ibland tycker jag att jag är bra på att dansa men när man ser henne skaka på allt som finns att skaka på på en kvinnokropp inser jag att det finns nivåer jag aldrig kommer nå! Men kul var det!


Regn

När jag äntligen kom till poolen, öppnade boken och beställde mango-josen gick solen i moln. Strax därefter, första gången på 25 dagar, kom regndropparna. Så kan det gå när man har längtat och planerat. Hade inte tillräckligt energi för att skutta upp och göra nya planer så det blev en bok på hotellet. Imorgon får jag bli pigg igen, då är det back to business.


Torra Afrika


Bilder

 

 

 


Ledigt?

Som jag har längtat efter en dag ledigt! Så mycket jag skulle göra och hur härligt det skulle bli! Men nu när jag plötsligt fick eftermiddag och imorgon ledigt känner jag mej bara matt! Imorgon åker jag till poolen, men idag? Jag kröp upp i min säng med Ahlgrens bilar trots att solen skiner utanför. Hämtar kraft.


Magisk solnedgång

Som ni ser var det otroligt vackert på vägen hem igår. Jag var nära ett "double rainbow" moment, bara för mej, snyft!
(http://m.youtube.com/index?desktop_uri=%2F&gl=KE#/watch?v=OQSNhk5ICTI)

 


Skorpioner!

Nu ar de har!! Nu har de plockat bort plastplattorna vi hade som golv eftersom vi ska ta ner lagret och masterna imorgon. Da dyker de upp som fran ingenstans. Den forsta sag jag i en vattenflaska, infangad. En vit. Det ar den giftigaste sorten. Hamtade min kamera saklart. Nasta sag jag levande. De ropade pa mej sa jag fick se den. Jag vill ju vara djurvan men jag blev inte missnojd nar de dodade den med en sten. Den tredje sag jag pa vagen tillbaka till taltet. En brun. Med giftgadden uppe. Sen gick jag och bytte mina flipflops mot jympadojjor...


Inkräktare

Innan nar vi joggade på kvällen var alla bilspår som bortblåsta. Istället var vägarna täckta av avtryck av tassar, klövar och slingrande ormar. Men på morgonen under min vanliga tur ut i buskarna hittade jag andra spår. Fotspår. Inte av Eccoskor eller stövlar utan nakna fötter, storlek 40. Ingen av oss i lägret skulle våga gå barfota. Det har varit stölder i grannlägret och våra vakter skrämde iväg några inkräktare med sina bössor.
Men när jag senare åker i vår stora landcruiser och skrämmer upp fåglar och gaseller tänker jag att det är jag som är inkräktaren. Vilken rätt har jag att komma hit och förstöra djurens vandringsvägar och dundra fram och störa? Borde jag åka hem?
Tja, inte så manga dagar att fundera på det längre, imorgon åker vi tillbaka till ett par nätter i en riktig säng!

Skitsnack

Minns att jag klagade pa toaletterna. Den senaste veckan har min toalett sett ut ungefar som pa bilden langst upp pa sidan. Plus en spade. Jag gillar utsikten! Och det luktar inte! Jag hittade mina egna buskar. Men lite senare vid ett illa valt tillfalle upptackte jag aven att det gick en vag 10 meter langre bort. Hoppla. Jag markte ocksa alla markens hal. Skorpion/ spindelhalen kanner jag igen. Ca en dm i diameter. Men lite langre in i buskarna fanns ett meterstort hal. Sjakalerna bor dar. Jag flyttade mitt ladies room nagra buskar bort. Dar kommer det snart vaxa vildrosor som luktar jasmin och jordgubbe.

 

Jag tar min spade

 

Här bor sjakalerna

Svettigt!

Sitter just nu och svettas. Ror mej inte ur flacken. Forsoker hitta ett stalle dar det kanske flaktar men eftermiddagarna brukar luften sta still. Det har inte varit sa hett de andra dagarna. Man sover gott om natten, till och med i sovsacken ibland. Men just nu ar det jobbigt!

I mandags blev det verkligen lordag! Nar vi var klara med alla presentationer och hade lost alla problem fick vi leverans, farska applen och ett kylskap!! Satt och luktade lange pa applet, underbart med nagot farskt! Sen klamde vi tre filmer pa raken!

Annars brukar lunchen besta av tonfisk och kex. Det ar vad som finns i vara ransonpaket. Man kan valja mellan 10 olika middagar, alla paketerade i sma silverpasar och alla smakar ungefar likadant. Men jag gillar tonfisk! Bilder kommer.

Still Alive

2 punkteringar, en kokande motor, tva rykande vinschar, bar lador uppfor berget och kopplade ihop i stekande sol, reste mast ett antal ganger. 2 st 15-timmars arbetsdagar och sedan stupa i sang. Men jag lever fortfarande! Var nara min talamodsgrans imorse nar jag inte hann ut ur taltet innan alla fragor haglade. Men nu verkar allt vara up and running. Peppar peppar.

Insag igar kvall att det var lordag. Attans. Inget kylskap, inte ens en varm Sprite, inga chips och ingen energi for att ens festa pa ett ransonpaket nummer tre. Bestamde mej for att jag ska ha lordag imorgon. Vilket innebar att idag ar det fredag. Det maste man ocksa fira. Hoppas vi hinner se en film ikvall! Over and out.

 

 


Lediga dagar

Lediga dagar har jag inte haft en enda! Men igår kom vi till hotellet vid halv 5. Jag slängde mej i bilen, lyckades få med en kollega, och drog till en pool! Man är inte kräsen nu kan jag säga för jag tyckte det var underbart! Halvsunkig pool och trasiga stolar men jag njöt!! Nu ska vi iväg till den värsta etappen, 7 dagar i en het gryta, kan bli mer än 40 grader. Får inte se civilisationen förrän om en vecka så... Seeya later!

 


Oops

Vi åkte till kollegorna i det andra tältlägret härom dagen. Fick tvärbromsa när vi kommit runt krönet, sprang elefanter över vägen. Backade långsamt, rädda för att hamna mellan honan och ungen, då blir det lätt mos av bilen. Ståtliga vackra djur är de.

 


Bilder

 


Skratten om natten

Jag sover normalt sett som en drottning, hela nätterna ute i tält. Inatt hade vi stängt av generatorn för att få ännu mer tyst och lugnt. Trodde vi. Klockan 4 vaknade jag av något djurtjut. Trodde det var en gasell eller liknande, lätet var sjungande, lite råmande. Lät som det var 10 meter bort. Tältväggarna kändes plötsligt tunna. Kunde inte somna om utan försökte lyssna hur många de var och vad som hände.

En stund senare hörde jag skratten. Visste vad det handlade om, hade senast igår läst om hyenans skrattande läte innan de attackerar. Låg på helspänn tills solen gick upp. Tydligen var det hyenorna som både skrattar och råmar. Hoppas den inte tog ett av de fina vegetarianerna i buskarna. Jag överlevde iaf!


Stanken

Jag har haft turen att få en damtoalett den här gången. Hur mycket nu det skulle hjälpa, alla skiter ändå i samma hål så att säga! Gillar inte utedass hemma men det här är extremt. Tänk er själva, en bajamaja fast i 30+ grader. En ladugård luktar gott i förhållande.
Det finns några olika knep jag provat.
1. Hålla andan. Ingen bra ide för så snabb ar ingen. Vilket innebar att man snart måste dra ett djupt smartsamt andetag.
2. Andas genom munnen. Nä, jag tänker INTE ge bakterierna den enkla vägen till mitt inre.
3. Hålla toapapper för näsan. Bra i teorin men papperet har hangt dar så länge att det luktae mer än luften!
Nä det enda sättet är att stilfullt låtsas att man inte bryr sig, halla sig lugn tills man är 20 meter och där, andas!

Ladies room


RSS 2.0